Labels

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡIΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 40 ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟ ΜΑΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 1821-1832 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΕΛΛΑΔΑ 1967-1974 ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΞΕΝΩΝ ΜΗ ΣΥΜΒΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΘΡΥΛΟΙ / ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ 1453 - 1821 ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΟΙ / ΗΜΙΘΕΟΙ / ΗΡΩΕΣ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΑΤΤΙΛΑΣ ΡΗΤΑ

2 Νοεμβρίου 2013

Η πρώτη ασφαλτόστρωση στην Αθήνα

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς
Η πρώτη δοκιμαστική ασφαλτόστρωση στην Αθήνα έγινε στην οδό Αιόλου –στο ύψος της πλατείας Κοτζιά– το 1905 και υπήρξε αφορμή για πλήθος απρόοπτων επεισοδίων, αλλά και για γενική κατακραυγή του Δημάρχου Αθηναίων Σπύρου Μερκούρη που ήθελε να εκμεταλλευθεί το γεγονός για ψηφοθηρικούς λόγους.
Η άσφαλτος, το νέο υλικό για το στρώσιμο των δρόμων που θα απάλλασσε τους κατοίκους από τη βασανιστική σκόνη προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον του κοινού. Χιλιάδες άνθρωποι, σχεδόν όλη η Αθήνα περνούσε να θαυμάσει το νέο τεχνικό κατόρθωμα. Οι εφημερίδες αφιέρωναν στήλες ολόκληρες για να εξηγήσουν τι ήταν η άσφαλτος, πως παραγόταν, ποια ήταν η χρησιμότητά της στην οδοποιία, ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματά της. Μια νέα εποχή άνοιγε για τον δημόσιο χώρο, τις συγκοινωνίες και τη λειτουργία της πόλης και το έργο ήταν πλέον έτοιμο στις αρχές Νοεμβρίου του 1905. Έτσι, προγραμματίστηκε πομπωδέστατη γιορτή, με σημαιοστολισμούς και πανηγύρια.
Ο Μερκούρης ήταν εκείνος που ανήγαγε τέτοιου είδους πανηγύρια σε… επιστήμη, δίνοντας στις τελετές εγκαινίων θηριώδεις διαστάσεις. Εργάτες έστηναν τρόπαια και αψίδες και κυκλοφορούσαν μεγάλες εικόνες του δημάρχου με τον τίτλο «Ιδού ο δήμαρχος των έργων». Αλλά εκείνη τη φορά, η αντίδραση των εφημερίδων ήταν οξεία. Στο τέλος η τελετή αναβλήθηκε διότι κυκλοφόρησαν κατά χιλιάδες «σατυρικά προγράμματα», τα οποία «κακόβουλοι τινες έθεσαν εις κυκλοφορίαν, ίνα μειώσωσι την εντύπωσιν, ήτις ήθελεν παραχθή εκ της παρασκευασθείσης επισήμου και πανηγυρικής παραδόσεως της οδού», όπως έλεγε η ανακοίνωση της δημαρχίας.  Υπό τον τίτλο «Πρόγραμμα εγκαινιάσεως ασφαλτοστρώτου οδού Αιόλου» παρουσίαζε δήθεν παρέλαση με τις διάφορες συμβάσεις που θεωρούνταν σκανδαλώδεις του Δήμου και ότι την «επί της Τελετής Επιτροπή» αποτελούσαν οι «χωρίς δρόμους πλήρεις βορβόρων» συνοικίες των Αθηνών. Η υποχώρηση του Μερκούρη ήταν «άτακτη» και το έργο έμεινε χωρίς εγκαίνια.

mikros-romios

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου